anchoring

Ankra upp önskad känsla

När du inte är på topp

Har du varit med om att du ska hålla ett föredrag på jobbet och du känner dig inte alls upplagd för det? Känslan av nervositet ligger som en våt filt över dig.

Varför kunde det inte kännas bättre, som den där gången då du gjorde en liknande sak fast i en annan situation och omgivning. Kanske minns du att du kände dig sjukt laddad och allt gick av sig själv? Känslan av kontroll och fokus var underbar att känna.

Bli ditt bästa jag på beställning

Önskar du att du kunde trolla fram en känsla av att vara i fokus, orädd, laddad och att du har full kontroll på situationen på beställning?

Då kan du använd NLP ankare för att få fram den önskade känslan du är ute efter.
NLP ankare kan användas för att få fram en önskad positiv känsla på kommando när du som bäst behöver det. Att sätta ett ankare fungerar enligt samma princip som när Pavlov fick hundar att utsöndra saliv när dom hörde en klocka ringa. På samma sätt kan du sätta ett ankare som triggar den känsla du önskar ha som du sen kan framkalla när du så vill.

Hur gör jag steg för steg?

 1. Börja med att bestämma vilken känsla du vill kunna framkalla. I detta exempel kan vi säga att det är en känsla av lugn och kontroll.
 2. Ta lite tid och slappna av och tänk tillbaka på en situation då du var lugn och hade full kontroll. (alla har något tillfälle någon situation där man kände denna känsla)
 3. Välj ett ankare, det vill säga någon form av beröring, som du senare ska använda för att trigga den känsla som du vill framkalla. I detta fall en känsla av lugn och kontroll. Tänk på att det ska inte vara något som du av misstag kommer åt. I detta exempel kan vi använda att du tar med vänster hand och drar lite i höger örsnibb.
 4. Gå nu djupare in i situationen där du tänker på den situation då du var precis som du nu vill ankra upp. Se dig själv i första person, det vill säga se situationen som att du är där och upplever känslan igen.
  1. Känn känslan du upplevde då
  2. Hör ljuden i den situationen du tänker på
  3. Vilka personer var där?
  4. Känner du lukter, ser färger.
  5. Försök efterskapa känslan så nära den riktiga du kan.När du känner att du är så nära den känsla du försöker efterskapa, så rör du dig på det ställe du bestämde dig för i punkt 3.
  6. Viktigt här är att du inte väntar för länge att sätta ankaret.
 5. Med fördel så kan du förstärka ditt ankare med att tänka på ytterligare en situation där du känt samma känsla. Upprepa steg 4.
 6. Testa ditt ankare genom att skaka först bort alla känslor. Gå runt skaka av dig det du känner och tänk på nått neutralt. Testa sedan att röra din örsnibb eller vad du har valt för ankare. Du ska direkt kunna känna den känsla som du har satt.

Man kan ta detta vidare när du känner att du är i en situation där du är i full kontroll och lugn så kan du även då förstärka ditt ankare. Efter ett tag har du ett ruggigt ankare att ta till när du väl behöver.

Lycka till!

Triggers


Insert Image

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *